lauantaina, lokakuuta 03, 2009

"Suomalaiset fasistimiehittäjät"


Venäläinen uusjuhlapäivä

Venäjän federaation Karjalan Tasavallassa on tänä vuonna alettu juhlia fasistisen miehityksen loppumista. Venäläisten mukaan se tapahtui 30.9.1944.

Kuvassa Rukajärven suunnan -tunnus Pauli-ukin perintöä, puhdetyön takana "Vansjärvellä 1.4.1943" (sijaitsee Rukajärven kylän itäpuolella)

Turun Sanomat 20.9.2009


Syyskuun 30. päivä on nyt Venäjän Karjalassa ”fasistisista miehittäjistä vapautumisen päivä”

Venäjän Karjala juhlii
suomalaismiehityksen loppua

Turun Sanomat 20.9 2009 02:31:18
Karjalan tasavallassa Venäjällä on perustettu uusi juhlapäivä: Fasistisista miehittäjistä vapautumisen päivä. Karjalassa fasisteilla tarkoitetaan jatkosodan aikana Itä-Karjalaa miehittäneitä suomalaisia.
Juhlapäivää vietetään Karjalan parlamentin päätöksellä tästä syksystä lähtien aina 30. syyskuuta. Päivää ei ole määritelty yleiseksi vapaapäiväksi. Sotilaalliset juhlallisuudet keskittyvät upseeritalolle ja sankarimuistomerkeille Petroskoissa.
Fasisteiksi nimittäminen ei sodassa olleista eikä sodan jälkeisestä sukupolvesta tunnu hyvältä. Moni joutuu kysymään itseltään: Oliko isäni fasisti astuessaan yli vanhan rajan?

Vieraat
yhä fasisteja

– Suomalaisten ei kannata hermostua. On vain kestettävä fasistiksi nimittely, sillä Venäjällä sotahistoriaa ei kerta kaikkiaan voida edelleenkään kirjoittaa muulla tavalla, sanoo vanhempi tutkija, dosentti Antti Laine Joensuun yliopiston Karjalan tutkimuslaitoksesta.
– Tosiasia on, että Suomi oli miehittäjä Karjalassa. Neuvostoliiton aluetta miehittäneitä vieraita joukkoja kutsutaan Venäjällä yhä fasisteiksi. Historiaa kirjoitetaan lain perusteella, Laine sanoo.
Suomalaistutkija arvelee, että juhlapäivän päätarkoitus on vahvistaa Karjalan tasavallan identiteettiä. Samaa mieltä on myös hänen venäläinen tutkijakollegansa.
– Juhlan nimi voi herättää pahaa mieltä Suomessa. Olisi ollut parempi nimetä se Karjalan suomalais-saksalaiselta miehitykseltä vapauttamisen päiväksi. Luulen, että päivä on tarpeen suuren isänmaallisen sodan muiston vaalimiseksi, sanoo Petroskoin historian laitoksen dekaani Sergei Verigin .

Miehitystä
ei tunneta

Uusi juhlapäivä on lähestymisestään huolimatta varsin tuntematon Karjalan tasavallassa asuville.
Sotahistoriaa tutkiva historioitsija Einar Laidinen Petroskoin yliopistosta sanoo, etteivät kaikki Karjalassa asuvat edes tiedä, että Suomi miehitti sodassa myös Petroskoin.
– Monille nykynuorille se on sensaatiomainen tieto. Vanhemmat ihmiset puolestaan tietävät, mutta suhtautuvat tyynesti. Suomalaisten leireille joutuneet ajattelevat tietenkin toisin, sanoo Laidinen.
Sergei Verigin arvelee, että myöskään monet päättäjät, opettajat ja tutkijat eivät tiedä uudesta juhlapäivästä.
– Se säädettiin kesällä kun ihmiset olivat lomillaan ja datshoillaan, Verigin sanoo.

Outo
ajankohta

Antti Laine ihmettelee hieman juhlapäivän ajankohtaa.
– En oikein ymmärrä päivän viettämisen perusteita enkä itse päivämäärääkään. Viimeiset miehittäjän edustajat jättivät Repolan Lusman kylän 28. syyskuuta 1944 kello 16.45 yhteisen katselmuksen jälkeen, täsmentää Laine sanoo.
Juhlapäivän ohjelmasta tiedetään sen verran, että silloin pidetään sotahistoriallinen konferenssi, lasketaan kukkia ikuisella tulella ja palkitaan vapaaehtoisia, jotka ovat olleet etsimässä sodassa kuolleiden jäännöksiä Karjalan metsissä.

Iso joukko
evakkoon

Dosentti Antti Laine sanoo, että fasisteiksi nimittäminen on ymmärrettävää sitä taustaa vasten, että muun muassa Baltian maissa oli fasistien ylläpitämiä keskitysleirejä.
– Karjalassa asuu näissä leireissä olleita. Karjalan leirit olivat kuitenkin suomalaisten isännöimiä, ja vaikka niissä kuoli tuhansia siviilejä, niin fasisteja suomalaiset eivät olleet, Laine sanoo.
Saksalaisten keskitysleireissä olleille on maksettu korvauksia ja niitä ovat vaatineet myös suomalaisten leireissä olleet.
Jatkosota oli Laineen mukaan ensimmäinen puheenvuoro Karjala takaisin -keskusteluun. Samaa keskustelua käydään nyt kaasuputki-keskusteluna.
Itä-Karjalan alueelta evakuoitiin noin 500 000 ihmistä muualle Neuvostoliittoon suomalaisten miehittäjien alta. Suurin suomalaisten sotavelka Karjalalle syntyikin tutkijan mukaan evakkoon lähteneiden neuvostoasukkaiden kuolemista.
– Lähes jokaisesta perheestä joku perheenjäsen kuoli evakkomatkalla, Laine sanoo.
TUULA KOPONEN PENTTI VÄISTÖ


Suomen armeija valloitti laajoja alueita Itä-Karjalasta jatkosodan hyökkäysvaiheessa 1941. Suomalainen sotilas vartioi Äänisen länsipuolisia rantoja Karhumäessä ja Äänislinnassa, seisoi Syvärin virran rannalla etelään Laatokalle saakka. Rintamalinja Äänisjärvestä pohjoiseen kulki Rukajärven itäpuolen ja Uhtuan länsipuolen kautta Kiestingin seudulle saakka.

Itä-Karjalan valloittamiselle oli sotilaalliset ja strategiset perusteet: Sotaa ei haluttu käydä Suomen valtion alueella, se tarvitsi puskurivyöhykkeen. Lisäksi Pohjois-Suomen alueelta hyökkäävien saksalaisten sivustaa piti suojata, sen ja talvisodassa takaisin vallattun alueen väliin olisi ollut strategisesti vaarallista jättää operaatioaluetta puna-armeijalle. Miehittäminen saati alueelle jääneen siviiliväestön käsittely ei ollut itsetarkoitus vaan alueen sotilaallisen haltuunoton ja hallussapidon seuraus.


Vetäytyminen Suomen puolelle

Kesän 1944 torjuntataisteluissa suomalaisjoukot joutuivat vetäytymään 1941 saavutetuista rintamalinjoista kaikkialla muualla paitsi ns. Rukajärven suunnalla. Tämä on myös sotahistoriallisesti varsin poikkeuksellista, sillä Jäämeren ja Mustanmeren välisellä Itärintamalla linjat pidettiin aselepoon tai sotatoimien päättymiseen saakka vain tällä rintamalohkolla. Etulinja sijaitsi Rukajärven kauppalan itäpuolella lähes 200 km:n päässä nykyisestä valtionrajasta.

Siellä taisteli suoraan päämajan alainen kenraali Raappanan komentama 14. divisioona (D). Sen miehistö oli liikekannalle pantu Maaselän sotilasläänin alueelta eli pääosin Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon pohjoisista kunnista ja Kainuun eteläisistä kunnista. Divisioona koostui 1944 seuraavista yhtymistä ja yksiköistä: jalkaväkirykmentti (JR) 10, JR 52, RajaJP 6, Er.P 24, Er.P 7, KTR 18, RaskPsto 5 ja VP 30) .

Stalin nimenomaisesti käski Suomeen kohdistuneen kesän 1944 suurhyökkäyksen yhteydessä, että puna-armeijan 32. armeijan (A) oli hyökättävä Rukajärven suunnassa Suomea kohti. Keväästä 1944 alkaen suomalaisten rintamavastuulohkon pohjoisosa alkoi Rukajärven pohjoispuolelta.

Tähän näennäisesti syrjäiseen lohkoon kohdistuneen generalissimus Stalinin käskyn syynä oli se, että puna-armeija pyrki tällä hyökkäysoperaatiolla erottamaan Uhtuan suunnassa olleet saksalaisjoukot Suomen armeijasta lyömällä kiilan niiden väliin. Tälläistä hyökkäystä, mutta pohjoisempana, Stavka (puna-armeijan päämaja) oli suunnitellut jo aikaisemmin jatkosodan aikana. (Ohto Manninen (2008): Kuin Suomi valloitetaan s. 200 ja 221)

Raappanan 14. divisioona torjui puna-armeijan 32. A:an kuuluvan 27. D:n kaikki hyökkäykset. Ensin venäläiset hyökkäyksivät etulinjassa päätien eli Kotskomantien suunnassa ja myös sen pohjoispuolella Tunkuantien suunnassa Peukalonniemessä Joutsijärven etelärannalla.

Varsinainen puna-armeijan 27 D:n saarrostushyökkäys alkoi elokuun 1944 alussa. Se tapahtui Rukajärven pohjoispuolisen erämaa-alueen kautta Tsirkka-Kemi -joen yli tavoitteena Ontrosenvaaran kylä Tiiksan kylän länsipuolella. Venäläisten hyökkäyksen tarkoituksena oli edellä kerrotun strategisen syyn lisäksi motittaa koko 14 D:a Rukajärven suunnalla.

Puna-armeijan joukot lyötiin ja ne vetäytyivät takaisin erämaihin suomalaisten kenttävartiolinjan pohjoispuolelle saaden kuitenkin vastaisia operaatioita varten mitättömän sillanpään (Alcatzar) Tsirkka-Kemin länsirannalta noin 5 km Ontrosenvaaran kylästä pohjoiseen kerrottua jokivartta alavirtaan.


Oikea vetäytymispäivä 29.9.1944

Dosentti Antti Laineen mukaan viimeiset suomalaisjoukot vetäytyivät silloisen välirauhan (19.9.1944) ja nykyisen rajan Suomen puolelle 28.9.44 Lusmassa (kylä Tuulijärven länsipuolella Lieksan korkeudella). Tarkkaan ottaen asia ei ole näin.

JR 52:n rykmentin/pataljoonankomentaja Lauri Kumlin on 1950 ilmestyneessä kirjassaan "Rukajärven suunnan taistelut" sivulla 243 kertonut seikkaperäisesti suomalaisjoukkojen vetäytymisestä aselevon 4.9.44 jälkeen Suomen puolelle. Raappana antoi 12.9.44 vetäytymiskäskyn niin, että 19.9.44 saakka etulinjaa jäivät vartioimaan rykmenttien jääkärikomppaniat ja divisioonan kaukopartio-osasto. Repolassa pidettiin paraati 20.9.44, jossa ohimarssin suoritti taistelunsa Rukajärven suunnalla voittanut korpidivisioona.

Kumlinin mukaan täysin välirauhan ehtojen mukaisesti suomalaisjoukot olivat vetäytyneet rajan yli Suomen puolelle 29.9.1944. Seuraavana päivänä 30.9.1944 klo 12.00 tapahtui rajan lopullinen luovutus.


Summa summarum

Venäläiset ovat siis oikeassa sen ajankohdan (vuosipäivä) suhteen, jolloin suomalaisjoukot olivat tosiasiallisesti poistuneet Itä-Karjalasta. Muu sitten onkin venäläistä hölynpölyä.

Suomalaiset eivät olleet fasisteja ja pitivät hallussaan aluetta sotilaallisesti kestävin eikä poliittisin perustein. Sotilaallisesti miehitettyjä alueita ei koskaan jatkosodan aikana liitetty Suomen Tasavaltaan tai muutoin todettu niiden pysyvästi kuuluvan Suomelle.

Presidentti Ryti totesi 6.12.1941 Suomelle ennen talvisotaa kuuluneiden ja takaisin vallattujen alueiden ns. Tarton rauhan rajan (1920) mukaan kuuluvan Suomelle. Sen sijaan ennen talvisotaa Neuvostoliittoon kuuluneiden alueiden osalta ei todettu mitään ja niiden hallintoa varten perustettiin väliaikaista tarvetta varten Itä-Karjalan sotilashallinto.

Mannerheimin nk. Miekantuppi-päiväkäsky 11.7.1941 oli sotilaita innostamaan tarkoitettu puhe, jossa motivoitiin Itä-Karjalan kuusenperseissä taistelevia suomalaisjoukkoja karjalaisten ym. suomensukuisten heimojen ja niiden asuinalueiden vapauttamisella perivihollisesta. Toisin kuin venäläiset ja muut anti-suomalaiset väittävät Miekantuppi-puhe ei ollut poliittisesti Suomea sitova tai virallisesti käsitellyt sodan poliittista päämäärää ja tavoitetta. Mutta kyllä siitä on suur-suomi -syyttelyä piisannut näihin päiviin saakka.

Venäläiset saakoon keksiä juhlapäiviä ja muita kissanristiäisiään aivan vapaasti. Mutta huolestuttavaa siinä on Suomen kansalaisten nimittäminen fasisteiksi kuten venäjällä on jo vakiintuneesti 2000-luvulla tehty Baltian kansojen suhteen. Suoraselkäisen pietarilaisen ja venäläisen historiantutkijan mukaan fasistimiehittäjä-myytti tai -nimittely ja propaganda on historian väärentämistä. Ts. sitä samaa neuvostolaista historiaa tehdään nyky-venäjälläkin.

Artikkelissa venäläinen petroskoilainen dekaani selittää päivän olevan tarpeen "suuren isänmaalllisen sodan" muiston vaalimiseksi". Eikö venäjällä ole voiton päivän 9.5. lisäksi kalenteri täynnä erilaisia militaristisiajuhlapäiviä.

Teennäinen juhlapäivä on Putinin aikana uudelleen kukoistukseen noussutta suurvalta-ideologiaa ja yltiönationalismia. Siitä ei ole koskaan seurannut mitään hyvää venäjän naapurikansoille - eikä muuten venäjälle itselleenkään.


Jälkikirjoitus

Viimeksi olen käynyt Rukajärvellä elokuussa 2004. Sitä ennen kävin vuosittain lähes poikkeuksetta itsekseni koluamassa suunnan taistelupaikkoja ja kenttävartioita. Olen käynyt päätien etulinjan asemissa Piipussa, Pallossa ja Sukellusveneessä, Suviniemessä, sitten Tunkuan tien suunnalla Peukaloniemessä sekä kenttävartioissa Arkku, Asko, Joki ja Ahvenjärven rannalla. Tietysti kesän 1944 taistelupaikoilla Ontrosenvaarassa ja Alcatzarin kukkulalla ympäristöineen. Myös Lieksajärvellä on tultu paistateltua päivää rivieralla Keihäsniemen lähellä, Repolassa, Omeliassa, Muujärvellä ja Lietmajärvellä.

Kirjoitus on hyvä päättää Lauri Kumlinin mainitun kirjan syvällisiin loppusanoihin (1950). Siinä on oivallettu terve isänmaallisuus, se mikä meitä suojasi ja erotti ennen ja nyt sotaakaipaavaisista fasisteiksi nimittelijöistä.

Hävitty sota on kansalle suuri vitsaus. Se on koettelemusten ja vaarallisen hajaannuksen aikaa. Ei meidänkään kansamme kestänyt sitä säröilemättä. Köyhtynyt maa ja uupunut kansa oli altis seuraamaan niitä , jotka päätä silittäen lupasivat paljon. Sodan vastoinkäyminen sokaisi niin, että nähtiin kansallinen onnettomuus muutaman maakaistaleen ja sotakorvausten menetyksessä. Suurempiakin vastoinkäymisiä kansallamme on ollut, ja se on ne kestänyt ja eheytynyt. Kovissa koettelemuksissakin tulisi kansan liittyä lujasti yhteen niiden peruskivien ympärille, jotka symbolisoivat maan itsenäisyyttä ja vahvistavat uskoamme tulevaisuuteen.

Eräs niistä peruskivistä on kansamme sivistys, joka velvoittaa meitä ikuiseen kiitollisuuteen ja kunnioituksen tunteeseen kaatuneita sotureitamme kohtaan. Kirkkaana on alati loistava heidän työnsä. Yksimielisenä on Suomen kansan kokoonnuttava sankarien kumpujen äärelle kuuntelemaan heidän sanomaansa syvältä maan uumenista:

"Tee, minkä isänmaasi vaati sulta, tee ihanaks´rakas synnyinmaa, onnen täyteiseks´ sen kotikulta"

17 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Have you ever thought about adding a little bit more than
just your articles? I mean, what you say is important and all.
But just imagine if you added some great graphics or video clips to give your posts more,
"pop"! Your content is excellent but with images and video clips,
this site could certainly be one of the most beneficial in its niche.
Good blog!

Here is my web page :: insomnia houston
Stop by my web site : insomnia cookies calories

Anonyymi kirjoitti...

Useful info. Fortunate me I found your website unintentionally, and I'm surprised why this twist of fate didn't came about in advance!
I bookmarked it.

Here is my web page - insomnia 5 year old
My web page ... insomnia ovulation

Anonyymi kirjoitti...

I'm truly enjoying the design and layout of your website. It's a very easy on the eyes which makes it much
more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you
hire out a developer to create your theme?
Superb work!

Feel free to visit my homepage :: insomnia movie
My homepage ; insomnia headache

Anonyymi kirjoitti...

Hey there! I understand this is somewhat off-topic but I had to ask.
Does building a well-established website such as yours take a large amount of work?
I'm completely new to blogging but I do write in my diary daily. I'd like to start a blog so I can share my own experience and views online.
Please let me know if you have any recommendations or tips
for brand new aspiring blog owners. Thankyou!

My blog: online backup reviews
Here is my page online backup free

Anonyymi kirjoitti...

Іt's a pity you don't have a ԁοnate button!
I'd without a doubt donate to this outstanding blog! I suppose for now i'll settle for booκmarking and adding your RSS feed to my
Googlе aсcоunt. I lоοk forwаrd to frеsh uρdates and will talk about this blοg with my Facebook group.
Chat ѕοon!

Also visit my web site: Chemietoilette

Anonyymi kirjoitti...

Тheгe's certainly a lot to know about this topic. I like all of the points you made.

my homepage: Chemietoilette

Anonyymi kirjoitti...

Μonday nіght is рizza night at our house, with
Mom's homemade vegetable pizza at the top of the list of favorites. When you are baking bread, you can raise the bread dough in the cold oven and then just turn on the oven to the correct temperature once the bread is raised. Cover pizza with the sausage, bacon and scrambled eggs.

Here is my page; www.newdesignworld.com

Anonyymi kirjoitti...

Ϲarefully let go anԁ then established the
ѕpider upsіԁe ԁown (with its legs in the
aiг) to dгу. Building pizza is еnjoуаble, not thаt really diffiсult, anԁ a splendidlу
innoѵativе way to impress acquaintanceѕ
and friendѕ аnd family with уour coоking caρabilitіes -
morеover make tаsty fοоdѕ thаt
don't break the budget. A whole grain breakfast of old-fashioned oatmeal with almonds (grind them up to cover them, if appropriate) will maintain a kid way more time than orange juice and a bagel.

Also visit my web-site http://Olindime19.blogspace.fr/

Anonyymi kirjoitti...

Pretty componеnt of content. I just stumbled
upon yоur site аnd in аccession сapіtal
to assert that I acquіrе actually lοѵed aсcount youг blоg posts.
Any wаy I will be subsсribing to уоur augment oг еѵеn I fulfillmеnt yоu gеt entry tо peгsistеntly гapidly.



Here is my blоg post :: tile backsplash

Anonyymi kirjoitti...

Does уouг ωebsite havе a сontact pаge?
I'm having trouble locating it but, I'd like to sеnԁ you an e-mаil.
I've got some recommendations for your blog you might be interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it grow over time.

my web blog: augenlasern

Anonyymi kirjoitti...

I'm curious to find out what blog platform you're using?
I'm experiencing some minor security problems with my latest website and I'd like to find
something more safeguarded. Do you have any solutions?

My website tinyurl.com

Anonyymi kirjoitti...

You're going to need healthy foods that burn fat and are easily prepared. The next part is designed for the actual workout and exercise routines and the third covers the system's nutrition.
You might imagine that a list of fat burning foods contains exotic herbs and spices and foods that you
can't easily find at your local grocery store or in the supermarket. The regulation of your blood sugar level is the key to a fat burning diet and fat loss.

Here is my weblog ... examples of fat burning foods

Anonyymi kirjoitti...

Second, you might be going to need to use photo retouching on different
regions of the image to repair and blemishes or goods
that would distract within the image. The vitamin c in
pineapple will reduce acne scars and smooth skin.
Physical, and also, emotional stress has been proven to trigger off zits in some people.
I have a very tendency to rest my chin on my palm when I'm at work.

Stop by my website: pregnancy acne treatment

Anonyymi kirjoitti...

Cultured pearls of all types may be found in jewelry shops worldwide.
They will provide the best possible ideas and solutions to
all of your queries and questions. As emerald is
an expensive gem they usually come in shapes that help
in retaining maximum weight from raw stone.

Here is my web site: webpage

Anonyymi kirjoitti...

An alternative for acne medication (and also
the subsequent respite from social anxiety) will come within the form of treatments which make use of salicylic acid.
The higher your stress levels, greater often you'll breakout. We started the very first EFT session having a round of "this constricted breathing" to calm her, and I recommended it as a complementary strategy to her asthma. Exfoliating clears pores leaving the surface of skin feeling smooth and healthy.

Feel free to surf to my web page - adult acne cure [http://jinwz.com/blogs/4286/991/comparing-practical-acne-secrets]

Anonyymi kirjoitti...

Mixing acne products can cause serious damage to your skin.
I don't wish to wake up all bright red with blisters everywhere smelling like cleaning project. Dandelion tea may stop appropriate for conditions brought on with the genetic or psychological factors because these might require solutions that tap into these root causes. This acne cure claims to start showing lead to seven to 10 days time and provide full relief from acne in 8 weeks.

My page acne birth control :: ::

Anonyymi kirjoitti...

However, small diamonds placed in a setting of yellow or white gold are
quite common as promise rings for those who can afford them.
Other forms of Christian jewelry can serve as alternatives to the a ring.
Sterling silver promise rings are also available for couples on a budget, and they still look
amazing as a true symbol of your love.

Feel free to visit my web site; promise rings ben bridge